Regulament de vizitare

al

Complexului Muzeal de Stiinte ale Naturii Constanta

CMSN”

 

Conditii generale

Art. 1. Prezentele Conditii Generale ale Regulamentului de vizitare al Complexului Muzeal de Stiinte ale Naturii Constanta stabilesc cadrul legal prin care Complexul Muzeal de Stiinte ale Naturii, denumit in continuare “CMSN”, in schimbul unui tarif unic/taxa de intrare si de vizitare, denumit in continuare taxa/ tarif/ bilet de acces permite accesul sau vizitarea/vizionare in incinta CMSN a tuturor persoanelor, denumite in continuare “vizitatori” si dreptul de a participa la demonstratii/antrenamentele organizate numai in limita locurilor disponibile si numai in limita si la orele stabilite in mod exclusiv de CMSN.

Art. 2. Tariful unic/taxa de intrare presupune accesul in incinta CMSN, vizitarea punctelor de interes si/sau vizionarea unei demonstratii/antrenament cu delfini la ora pentru care s-a platit tariful si achizitionat biletul si/sau la Planetariu si numai in limita locurilor disponibile si a orelor demonstratii/antrenamentelor.

Art. 3. Tariful unic/ taxa de intrare se achita numai in limita locurilor disponibile si a orelor de Demonstratii/Antrenamente pentru programul Demonstrativ cu Delfini si pentru Planetariu.

Art. 4. CMSM isi rezerva dreptul de a modifica unilateral si fara o notificare prealabila numarul de bilete de intrare disponibile determinate de numarul de locuri disponibile si de numarul de demonstratii/antrenamente organizate in aceeasi zi cu Demonstratia/Antrenamentul cu Delfini si in cadrul Planetariului.

Art. 5. Delfinariul, Demonstratia/Antrenamentul cu Delfini, Microrezervatiea si Pasari Exotice, Planetariu si Locurile de joaca pentru copii, dar fara a se limita la acestea, reprezinta obiectivele si punctele de interes ale CMSN.

Art. 6. Prin citirea, intelegerea si acceptarea prezentelor Conditii Generale, vizitatorul este de acord cu tariful/taxa de acces, cu programul de functionare, cu faptul ca accesul se face numai dupa achitarea tarifului/taxei de acces si de vizitare/vizionare si numai cu respectarea programului de functionare si a orelor de acces in incinta CMSN, cu orele de demonstratii/antrenamente si programarea acestora de CMSN, cu accesul la obiectivele si punctele de interes in limita maxima a numarului de locuri, cu modificarea unilaterala din partea CMSN si fara o notificare prealabila neaparat necesara a continutului  demonstratiilor/antrenamentelor, cu intreruperea si/sau neinceperea demonstratiilor/antrenamentelor datorita unor conditii nefavorabile si considerate ca atare de CMSN si determinate de factori externi si/sau de starea de sanatate a animalelor CMSN, dar fara a se limita la acestea, cu nerestituirea tarifului/ taxei de vizionare in caz de parasire a incintei CMSN si/sau de neincepere a demonstratiilor/antrenamentelor si/sau de modificare si/sau intrerupere a continutului demonstratiilor/antrenamentelor organizate.

Art. 7. Achitarea tarifului/taxei de acces si intrarea in posesie a biletului de intrare reprezinta acordul expres al vizitatorului cu tot continutul prezentelor Conditii Generale si reprezinta intelegerea expresa dintre CMSN si vizitator pe toata durata ramanerii acestuia in incinta CMSN. Pentru copii minori se aplica prevederile legale in materie prevazute de Codul civil roman si Codul familiei.

Art. 8. Taxa/tariful de acces este structurata pe categorii de varsta si pe anumite situatii specifice si se regaseste afisata pe site-ul institutiei (www.delfinariu.ro) si la casieriile de acces.

Art. 9. Copiii cu varsta cuprinsa intre 0-7 ani beneficiaza de acces gratuit,in baza unui act doveditor, iar la demonstratii/antrenamente organizate in cadrul obiectivelor si punctelor de interes, copiii cu varsta cuprinsa intre 0-3 ani nu au si nu beneficiaza de loc pe scaune, vor fi tinuti in brate de catre insotitorii adulti ; pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 3-7 ani se va solicita un loc pe scaun. ) Elevii beneficiaza de tarife reduse cu 75% pentru accesul la muzeu; pentru a beneficia de bilete la preţ redus, elevii şi trebuie să prezinte la intrare carnetul de elev.

Art. 10. Dovada achitarii tarifului/taxei de intrare se face prin Biletul de intrare, asa cum a fost denumit denumit la art.1 si pe care il vor primi toti vizitatorii la poarta de acces in incinta CMSN. Însoțitorii copiilor cu varsta cuprinsa intre 0-18 ani ( parintii si bunicii - in baza unui act doveditor) vor achita aceeasi taxa/tarif de acces ( taxa/tarif insotitor) conform anexei de preturi. La un copil maxim doi insotitori.

Art. 11. Accesul in cadrul Delfinariului la Demonstratia/Antrenamentul cu Delfini se face numai pe baza Biletului de intrare eliberat pentru ora respectiva a demonstratie/antrenamentului.

Art. 12. Neprezentarea vizitatorului si/sau neparticiparea acestuia la Demonstratia/Antrenamentul  cu Delfini la ora pentru care a achizitionat Biletul de intrare (mai mult de 5 minute), din orice motive, determina pierderea dreptului acestuia de a mai participa / viziona respectiva demonstratie/antrenament.

Art. 13. CMSN poate permite accesul vizitatorului aratat la art.10 la alta Demonstratie/Antrenament cu Delfini organizata in ziua respectiva numai in limita locurilor disponibile si numai dupa ce le-a fost permis accesul la demonstratie/antrenament a vizitatorilor cu bilet de intrare valabil pentru demonstratia/antrenamentul si ora respectiva.

Art. 14. Clauza de la art. 11 nu reprezinta o obligatie a CMSN, ci o optiune a acesteia ca urmare a formularii unei cereri exprese din partea vizitatorului platitor.

Art. 15. Clauza de la art. 11 nu reprezinta un drept al vizitatorului si care s-ar fi nascut din achitarea tarifului de acces, iar lipsa accesului la Demonstratia/Antrenamentul cu Delfini nu da dreptul vizitatorului de a solicita si beneficia de plata de orice fel de daune si/sau despagubiri din partea CMSN.

Art. 16. Riscul neparticiparii si neprezentarii la Demonstratia/Antrenamentul cu Delfini, din orice motive, este si ramane in sarcina vizitatorului care-si asuma acest risc, precum si interdictia participarii la demonstratie/antrenament, in cazul neprezentatii la demonstratie/antrenament la ora pentru care a achizitionat biletul de intrare.

Art. 17. Tariful unic/taxa de acces include:
1. Vizionarea unei singure Demonstratii/Antrenament cu Delfini la ora solicitata si inscriptionata pe biletul de intrare si pentru care s-a achitat tariful si pentru care a primit biletul de intrare;
2. Vizitarea Microrezervatiei in intervalul menționat (sezon- extrasezon) din ziua respectiva și ori de câte ore considera necesar ( dar nu mai târziu de programul afișat);
3. Vizitarea expozitiei de Pasari Exotice in intervalul menționat (sezon-extrasezon) din ziua respectiva și ori de câte ore considera necesar.

Art. 18. In limita locurilor disponibile ( 60 de locuri) mai poate fi vizionata Demonstratia  Planetariu din ziua respectiva la orele stabilite si afisate pe site-ul institutiei si la sediul CMSN , iar tariful/taxa pentru Demonstratia  Planetariu este afisat la caserie si pe site-ul institutiei (www.delfinariu.ro).
Demonstratia  Planetariu din ziua respectiva la orele stabilite si afisate pe site-ul institutiei si la sediul CMSN si in limita a 60 de locuri/ demonstratie;
• Accesul la 4 (patru) locuri de joaca amenajate pentru copii (leagane, topogane, etc.).

Art. 19. OPTIONAL si contra cost si neinclus in tariful unic/taxa de intrare, vizitatorul mai pot beneficia de:1. Plimbari cu ponei pentru copii; 2. Plimbari cu cai pentru adulti; Pret: 5 lei /persoana/ 2 ture manej (10 m) plimbarea cu ponei; 10 lei /persoana/ 2 ture manej (20 m) plimbarea cu cai.Achizitionarea biletelor pentru plimbarile cu ponei sau cai se face la caseria centrala sau on-line.

Art. 20. Conditiile pentru clauza 19 vor fi comunicate vizitatorilor de personalul CMSN la momentul solicitarii.

Art. 21. Biletul de intrare se pastreaza pe toata durata sederii in incinta CMSN si se va prezenta de vizitator la solicitarea personalului CMSN si ori de cate ori se considera necesar, precum si pentru accesul la obiectivele, demonstratii/antrenamente si punctele de interes ale CMSN.

Art. 22. Parintii/cadrele didactice au obligatia de a supraveghea copiii pe tot timpul sederii in incinta CMSN. Parintii /cadrele didactice isi asuma responsabilitatea sigurantei copilului pe toata durata vizitei in cadrul CMSN. Vă rugăm să supravegheaţi permanent copiii.

Art. 23. CMSN nu raspunde pentru pagubele produse vizitatorilor pe durata ramanerii in incinta CMSN prin furt si/sau loviri si/sau orice alte cauze.

Art. 24. CMSN recomanda vizitatorilor sa-si supravegheze bunurile proprii si sa le asigure paza.

Art. 25. CMSN recomanda vizitatorilor sa-si supravecheze minorii aflati in grija pe toata durata sederii in incinta CMSN pentru prevenirea oricaror pagube si vatamari si ale caror victime pot fi minorii.

Art. 26. CMSN nu poate si nu asigura paza bunurilor vizitatorilor si nici supravegherea minorilor.

Art. 27. CMSN isi rezerva dreptul de a scoate din incinta CMSN orice vizitator, prin orice mijloace si indiferent daca a achitat tariful de intrare sau nu, daca prin comportamentul acestuia produce sau este in masura sa produca CMSN sau celorlalti vizitatori o vatamare si/sau o paguba si/sau tulburarea linistii publice.

Art. 28. Tichetul de acces permite o singura intrare in incinta CMSN in ziua respectiva si pentru Demonstratia/Antrenamentul cu Delfini si Demonstratia  Planetariu iar parasirea incintei sau obiectivului/ neprezentarea la ora inscriptionata pe bilet anuleaza valabilitatea acestuia. Pentru o noua intrare se va achita un nou tarif unic/taxa.

Art. 29. Organizatorii isi rezerva dreptul de a modifica continutul demonstratii/antrenamentelor si/sau a orelor de demonstratii/antrenamente fara o notificare prealabila.

Art. 30. Organizatorul are dreptul si poate restrictiona accesul vizitatorilor in incinta obiectivelor si punctelor de interes in functie de numarul de locuri/ scaune existente si in functie de programul afisat al demonstratii/antrenamentelor si ori de cate ori conditiile obiective si aprecierea angajatilor CMSN o impun.

Art. 31. Achitarea contravalorii biletului garanteaza vizitatoruluii dreptul de acces in incinta complexului si in incintele obiectivelor/punctelor de interes numai in limita locurilor disponibile pe scaune si a numarului de demonstratii/antrenamente organizate.

Art. 32. In situatia aparitiei si/sau existentei la ora inceperii demonstratie/antrenamenti si/sau in timpul demonstratie/antrenamenti a unor conditii meteorologice nefavorabile si, eventual, aparute ulterior intrarii in incinta CMSN si care determina intreruperea sau neinceperea demonstratie/antrenament cu delfini, taxa/tariful de intrare nu se returneaza. Vizitatorul isi asuma riscul aparitiei oricaror incidente si/sau perturbari si/sau conditii nefavorabile si/sau conditii meteorologice nefavorabile si care determina neinceperea si/sau anularea demonstratii/antrenamentelor organizate in cadrul obiectivelor din incinta CMSN.

Art. 33. Biletul de intrare pentru care s-a achitat taxa/tariful de intrare in CMSN da dreptul si permite accesul vizitatorului la obiectivele si punctele de interes din incinta CMSN numai in intervalul orar din ziua respectiva, orar diferit sezon/extrasezon.

Art. 34. In sectia Acvariu, este Strict Interzis a se batea in geamurile bazinelor, de asemenea este interzis fotografiatul cu blitz (inclusiv la telefoane mobile).

Art. 35. FUMATUL este stric interzis in urmatoarele locuri in cadrul CMSN:
  - microrezervatie
  - pasari exotice
  - acvariu
  - planetariu
  - delfinariu
Vizitatorii pot fuma in locuri special amenjate si semnalizate din incinta C.M.S.N. amplasate astfel :
-  Locul pentru fumat amplasat la intrare poarta principala zona stanga;
-  Locul pentru fumat amplasat in exterior intre cladirile Delfinariu 1 si Delfinariu 2;
- Locul pentru fumat amplasat in curtea exterioara cladire pasari exotice;
- Locul pentru fumat amplasat in exteriorul cabinei de lemn;
- Locul pentru fumat amplasat in exteriorul cladirii – zona contabilitate.

Art. 36. Nu este permis consumul de băuturi alcoolice si nu este permisa hranirea animalelor.

Art. 37. Nu este permis accesul cu animale în cadrul complexului muzeal, cu excepția câinilor ghizi, special antrenați pentru ajutorarea persoanelor cu dizabilități.

Art. 38. Nu este permis accesul cu bicicletele, cu trotinete, triciclete (cu şi fără pedale), patine cu rotile, role, skateboarduri, hoverboarduri şi orice alte mijloace de locomoţie de acest gen în incinta Complexului. Puteți să vă lăsați bicicleta în rastelurile amenajate pe trotuarul din fața muzeului, pe propria raspundere. Singurele cazuri admise sunt cărucioarele pentru copii şi scaunele cu rotile utilizate de persoane cu dizabilităţi, insa in sala de demonstratii/antrenamente a Delfinariului nu este permis accesul cu cărucioarele pentru copii, deoarece se incalca normele ISU ; acestea se vor lasa in holul mic de la intrare sub supravegherea personalului institutiei.

Art. 39. Înregistrarea audio, video și fotografiatul - Utilizarea filmelor și a fotografiilor realizate în muzeu în scop profesional sau comercial, indiferent de natura lor sau de conținut, este posibilă numai în baza unui contract. Fotografiile fără blitz, înregistrările video fără blitz, cât și cele audio, realizate în scop personal și necomercial nu necesită un acord în prealabil.

Art. 40. Parcarea vehiculelor și locuri asigurate pentru vizitatorii cu dizabilități - Oferim locuri de parcare ( contra cost), in numar de 40, dintre care trei locuri sunt rezervate persoanelor cu dizabilități in mod gratuit. Rezervarea pentru un loc de parcare se poate face numai on line, de pe site-ul institutiei.

Art. 41. Vizitatorul isi asuma toate riscurile prevazute in prezentele Conditii generale si declara ca le accepta, si le asuma si este de acord cu exonerarea de raspundere a CMSN in cazurile prevazute mai sus.

Art. 42. Copiii sub 14 ani pot vizita muzeul doar însoțiți și supravegheați, spre a nu încălca prezentul regulament. Copiii sub 7 ani nu au acces la Planetariu.

Art. 43. Prin achitarea biletului de intrare in incinta CMSN vizitatorul declara ca-si asuma toate riscurile, ca este de acord cu toate drepturile CMSN si este de acord cu toate conditiile prevazute mai sus.

Art. 44. Prezentele conditii pot fi modificate de CMSN ori de cate ori considera necesar si fara acordul prealabil al vizitatorului.

Norme de siguranta:
- este interzis a introduce mana sau obiecte la orice animal, indiferent de specie sau potential periculos al acestora;
- este interzis a se lasa copii nesupravegheati in incinta parcului sau locului de joaca, si mai ales urcatul in copacii din perimetrul complexului;
- nu este posibil si in consecinta nici permis accesul cu carucioare pentru/cu copii pe gradenele/tribunele/scaunele din incinta cladirii Delfinariului;
- este interzis consumul de alimente ori bauturi de orice natura in incinta cladirii Delfinariu, pegradene/tribune/scaune;
- este strict interzis efectuarea de fotografii cu orice aparat, avand blitz;
- este interzis cu desavarsire stationarea pe marginea bazinului, urcarea pe bordura acestui, de asemenea, mare atentie asupra scaparii/aruncarii obiectelor in bazinul, intrucat pot pune in pericol mamiferele marine, cauzandu-le probleme de sanatate;
- ATENTIE- delfinii au un comportament teritorial bine dezvoltat, putind cauza rani vizitatorilor cazuti accidental in bazinul acestora;


Director general,
dr. Adrian Bilba

Intocmit de,
Consilier juridic
Stanculescu Diana

Informații de interes general