Pagina 62 din 63« Știri mai noi1 ... 60616263Știri mai vechi »
28feb.2016

La drum în căutarea fotografiei perfecte

La începutul lunii februarie Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii Constanţa a marcat  Ziua  Mondială a Zonelor umede iniţiind o serie de activităţi sub titlul „Zonele umede – tărâmuri fără vârstă”.

Astăzi 28.02.2016 elevi ai Liceului Teoretic “Decebal” sub îndrumarea drd. Angelica Curlişcă (şef secţie Delfinariu) şi profesor Narciza Topor au pornit în căutarea unei imagini perfecte a acestor zone pe traseul Constanţa –Jurilovca-Capul Doloşman-Cetatea Enisala.

Deşi soarele nu a vrut să se arate asta nu ne-a împiedicat să pornim la drum.

La Jurilovca am fost întâmpinaţi de doamna Luchici Irina şi domnul Şapte Valentin (profesor de istorie). Gazdele noastre ne-au prezentat Şcoala gimnazială Jurilovca cu mult drag. Dar nu a fost o simplă vizită ci o ocazie de a ne îmbogăţi cunoştinţele. Ni s-au oferit informaţii interesante despre Cetatea Orgame (Argamum) aflată la 6 Km est de Jurilovca, prima aşezare de pe teritoriul României menţionată într-un izvor antic scris dar şi despre tradiţiile şi meseriile zonei.

De aici ne-am deplasat către Cetatea Argamum şi Capul Doloşman însoţiţi de gazdele noastre care s-au dovedit a fi excelenţi ghizi.

La Capul Doloşman (singura faleză stâncoasă din zona litorală a României), la confluenţa lacurilor Razelm şi Goloviţa s-a realizat prima sesiune de fotografie.

După acest popas în natură şi istorie ne-am continuat drumul către Cetatea Enisala, un alt loc unde o altă cetate veghează asupra naturii, pentru o altă sesiune fotografică.

Fotografiile realizate vor face parte din foto expoziţia „Zonele umede – tărâmuri fără vârstă” ce va fi realizată la sediul CMSN, iar cele mai bune vor fi înscrise la concursul de fotografie al RAMSAR.

Alături de elevi la această excursie de lucru au mai participat: profesoara de geografie Dumitru Iuliana , directorul Colegiului Național Mircea cel Bătrân Constanța-Nicoară Vasile, părinţi şi nu în ultimul rând reprezentantul Fundaţiei Clubul Părinţilor Plus D, d-nul Topor Adrian. Clubul Părinţilor Plus D, un bun şi vechi colaborator al CMSN în ceea ce priveşte activităţile educative, a făcut posibilă realizarea acestei ieşiri în teren prin suportarea cheltuielilor.

De: drd. Angelica Curlișcă

duminică, 28 februarie 2016


26feb.2016

26 februarie 2016 la CMSN

La două zile de la Dragobete, CMSN Constanţa i-a avut invitaţi pe elevii Şcolii generale 30 din Constanţa. Tradiţia spune că de Dragobete începe primăvara prin nuntirea păsărilor. De aceea muzeografii Veronica Antone şi Ancuţa Caisin le-au arătat elevilor că şi păsările au propriul Dragobete.

Şi pentru că vremea a fost mohorâtă,a plouat şi a fost frig, am putut să respectăm o altă tradiţie a acestei zile: ne-am strâns  într-o casă “să facem de Dragobete”…adică să urmărim documentare şi diverse prezentări pregătite pentru această ocazie.

Dar primăvara toată natura se trezeşte, iar unul dintre cei care abia aşteaptă razele primăvăratice este ursul polar. Profitând de faptul că pe 27 februarie este Ziua Internaţională a Urşilor polari, muzeograful Angelica Curlişcă le-a propus o călătorie la Polul Nord în căutarea lui “Fram ursul polar”.

De: drd. Angelica Curlișcă

vineri, 26 februarie 2016


02feb.2016

Zonele umede – tărâmuri fără vârstă

Cu ocazia Zilei Mondiale a Zonelor umede, Complexul Muzeal de Ştiinte ale Naturii Constanţa în parteneriat cu Liceul Teoretic „Decebal” Constanţa va derula o serie de activităţi dedicate acestui eveniment, sub titlul „Zonele umede – tărâmuri fără vârstă”.

Prima activitate dedicată acestui eveniment s-a desfăşurat astazi 02.02.2016 la sediul Liceul Teoretic „Decebal” Constanţa, unde a avut loc activitatea-dezbatere „ Zonele umede – tărâmuri fără vârstă” la care au participat elevii claselor  a IXa, a XI a şi  a XIIa. Obiectivele urmărite au fost: cunoaşterea termenului de zonă umedă, a tipurilor de zone umede, conştientizarea importanţei acestor zone atât pentru oameni cât și pentru mediu, semnificația Zilei Internaționale a Zonelor Umede. Elevii şi-au prezentat punctele de vedere cu privire la tema aleasă de RAMSAR pentru celebrarea acestei zile în 2016- "Zonele umede - izvor de viață și dezvoltare durabilă", dar şi lucrări privind ariile protejate din Dobrogea care au şi zone umede în componenţă.

Activitatea a fost coordonată de drd. Angelica Curlisca (şef secţie Delfinariu-CMSN Constanţa) alături de profesorii: Topor Narciza şi Dumitru Iuliana din partea Liceului Teoretic „Decebal” Constanţa

De: drd. Angelica Curlișcă

marți, 02 februarie 2016


16ian.2016

Eminescu şi astrele

De ziua lui Eminescu (15.01.2016) la Şcoala Generală nr.22 Constanţa, alături de doamna muzeograf Simona Cosneanu elevii au aflat care sunt elementele Universului în creaţia eminesciană. Le-a fost explicată simbolistica elementelor cosmice subliniindu-se prezenţa în opera marelui poet a anumitor principii ce guvernează Universul şi implicit pe noi.

De: drd. Angelica Curlișcă

sâmbătă, 16 ianuarie 2016


16ian.2016

Eu, amprenta de carbon si Incalzirea globala!

Amprenta de carbon este o amprenta speciala, pe care fiecare dintre noi o lasa zi de zi asupra mediului. Acest lucru l-au aflat astazi elevii de la Liceul Teoretic Decebal (cls XI A si D)coordonati de drd. Angelica Curlisca si prof Narciza Topor.

Au avut ocazia sa isi calculeze propria amprenta de carbon, afland astfel cu cat contribuie fiecare dintre ei, prin activitatea de zi cu zi, la incalzirea globala, si cum pot reduce aceasta contributie.

De asemenea s-a decis implicarea in proiectul: International Student Carbon Footprint Challenge (ISCFC).

De: drd. Angelica Curlișcă

sâmbătă, 16 ianuarie 2016


11noi.2015

ZIUA DOBROGEI - 14 NOIEMBRIE 2015

Avem placerea a comunica publicului ca pe data de 14 noiembrie 2015 se sarbatoreste ZIUA DOBROGEI, eveniment menit sa celebreze valorile istorice, culturale si sociale ale acestei provincii a ROMANIEI.

Institutia noastra isi deschide portile pe 14 noiembrie a.c., primind vizitatori, cu gratuitate la ACVARIU, DELFINARIU, MICROREZERVATIE si PLANETARIU.

Facem apel la toti cei dornici sa ne viziteze, sa respecte cu strictete, normele impuse de personalul nostru, privind marimea grupurilor de vizitatori in timpul afectat fiecarui grup, pentru a se evita situatiile dificile, posibilele accidente.

Va multumim tuturor, dar si fiecaruia in parte. Va dorim o vizita placuta si instructiva.

miercuri, 11 noiembrie 2015


Pagina 62 din 63« Știri mai noi1 ... 60616263Știri mai vechi »